Evenementen op Malta

Op Malta worden enkele religieuze feesten groots gevierd en daarnaast vinden jaarlijks diverse leuke festivals plaats.

Religieuze feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het belangrijkste religieuze feest op Malta en Gozo is de Semana Santa, oftewel de Heilige Week rond Pasen. Al ruim voor het paasweekend is men druk in de weer om de kerken schoon te maken en te versieren. Op Goede Vrijdag wordt in vele dorpen het passieverhaal nagespeeld. Processies, waarbij beelden door het dorp worden gedragen, vinden plaats in een sombere sfeer. In de optocht lopen vaak dorpelingen verkleed als figuren uit het passieverhaal mee. De processie gaat vergezeld van droevige muziek. Op Paaszondag vindt wederom een processie plaats, maar deze is geheel anders van toon. Paaszondag staat in het teken van de wederopstanding en dit wordt uitbundig gevierd. Een beeld van de herrezen Christus wordt door de straten gedragen en ditmaal klinkt vrolijke muziek. Een uitgebreide familielunch volgt op de feestelijke processie. Bekende Goede Vrijdag vieringen vindt u in de dorpen Mosta, Naxxar en Vittoriosa. De Palmzondag viering kunt u het beste bijwonen in de drie steden: Vittoriosa, Cospicua en Senglea.

Festas

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Van mei tot september vinden op Malta de zogeheten Festas plaats, de dorpsfeesten ter ere van de patroonheilige. Elk dorp heeft haar eigen patroonheilige en ieder jaar wordt een feest ter ere van deze heilige georganiseerd. Het feest duurt meestal drie dagen en één van de avonden wordt uitbundig feestgevierd op straat met veel eten en drinken. De avond eindigt meestal met vuurwerk. Op de website van het Maltese toeristenbureau kunt u kijken welke festiviteiten tijdens uw vakantie plaatsvinden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Net als in Nederland worden tijdens carnaval op Malta en met name in Valletta, carnavalsoptochten georganiseerd. Bent u rond deze tijd op Malta, dan is het leuk om een kijkje te gaan nemen bij de optocht in Valletta. Na afloop verplaatst het feestgedruis zich naar de kroegen en clubs van Paceville. In de eerste drie weken van juli vindt op Malta een groots cultureel festival plaats, het Malta Arts Festival. Muziek, dans, theater en beeldende kunst vormen elk onderdeel van dit festival, dat in verschillende steden op het eiland wordt georganiseerd. Wanneer u kennis wilt maken met traditionele Maltese muziek moet u het Għanafest in de Argotti Gardens in Floriana proberen bij te wonen. Begin juni zijn dan allerlei Maltese muziekoptredens en worden workshops met traditionele instrumenten gehouden. Een en ander gaat vergezeld van traditionele Maltese hapjes.

In juli vindt in Valletta bij Ta’ Liesse elk jaar het Malta Jazz Festival plaats met optredens van zowel lokale als internationale artiesten. In het verleden traden onder andere John Scofield, Betty Carter, Joshua Redman, Herbie Hancock en Chick Corea op. Wanneer u in september op Malta bent, vraagt u dan bij het toeristenbureau na wanneer de Notte Bianca plaatsvindt. Notte Bianca is een kunst en cultuur viering in Valletta die een hele nacht lang door gaat. Allerlei musea en culturele instellingen openen hun deuren tot diep in de nacht en op straat vinden muziek-, dans- en theatervoorstellingen plaats. Ook restaurants en bars blijven tot in de vroege uurtjes geopend en bovendien kunt u op straat bij diverse eetstalletjes wat extra energie halen, zodat u niets hoeft te missen.