Valletta

De hoofdstad van Malta is een mooie plaats die volgens een schaakbordpatroon aangelegd is.

Malta is letterlijk vanaf een tekening gebouwd, volgens een dambordpatroon, wat betekent dat de wegen en wijken zeer gestructureerd in elkaar overlopen. In eerste instantie werd de stad in 1565 door de Johannieters in renaissancestijl gebouwd en hierbij hield men vooral in het oog dat de stad bestand moest zijn tegen aanvallen van de Osmanen. Twee verdedigingswerken en diverse bastions moesten de stad vanaf dat moment beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Pas een eeuw later, toen het gevaar geweken was, werden versieringen aangebracht, ditmaal in barokstijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep Valletta veel schade op, maar na de oorlog werd de stad weer volgens de tekening van de Johannieters heropgebouwd, waardoor de huidige stad in vele opzichten lijkt op de plaats die de kruisridders in de 16de eeuw in slechts 15 jaren opbouwden.

Bezienswaardigheden

In Valletta is veel moois te zien en te ontdekken. De vestingwerken kunt u het beste vanaf het water aanschouwen, omdat u dan goed zicht krijgt op de muren en de vormgeving. Ook de Grand Harbour is goed vanaf het water te bezichtigen en een havenrondvaart is zeker de moeite waard. Binnen de muren moet u beslist een kijkje nemen in de St. John’s Co-Cathedral. Pracht en praal kenmerken de kathedraal, die in de tweede helft van de 16de eeuw door de Johannieters gebouwd werd. De Grootmeesters, hoofden van de Maltezer orde, brachten elk geschenken mee voor de kerk en geen van hen wilde onderdoen voor een ander, waardoor steeds meer rijkdom tot de kathedraal kwam. Vele Grootmeesters en ook gewone ridders vonden in de kathedraal hun laatste rustplaats. Het absolute pronkstuk van de kerk is Caravaggio’s werk ‘de Onthoofding van Johannes de Doper’.

Casa Rocca Piccola en het Paleis van de Grootmeesters

Behalve een bezoek aan de St. John’s Co-Cathedral moet u in uw reisschema ook tijd inruimen voor een bezoek aan enkele paleizen in de plaats, waaronder het Casa Rocca Piccola en het Paleis van de Grootmeesters. Casa Rocca Piccola telt 50 vertrekken en vertelt u over de geschiedenis van het adeldom op Malta. Tijdens een rondleiding krijgt u meer te horen over de meubels, schilderijen en decoraties, alsmede over de mensen die ooit het huis bewoond hebben. Bijzonder is het onderaardse gangenstelsel met schuilkelders en bronnen. In het Paleis van de Grootmeesters huist tegenwoordig het Maltese Parlement. Vraagt u van tevoren bij het toeristenbureau na wanneer het Paleis gesloten is voorvergaderingen, zodat u weet op welke tijden u het Paleis van binnen kunt zien. Hoogtepunten zijn wandtapijten met afbeeldingen van de Nieuwe Wereld, een fries van een leerling van Michelangelo en de wapenzaal, waarin zich één van de grootste en mooiste collecties middeleeuwse wapens, schilden en harnassen bevindt.

Verlaat u Valletta niet voordat u ook nog een bezoek heeft gebracht aan de Sacra Infermeria, het ziekenhuis van de Johannieterorde en de St. Paul’s Shipwreck Church. Museumliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het National Museum of Archeology of het National Museum of Fine Arts.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Malta:

Foto’s van Valletta

Populaire accommodaties in Valletta

Osborne 7.7
4 aanbieders
vanaf €383
Castille 7.1
4 aanbieders
vanaf €446

Bekijk alle 47 accommodaties op Malta

Ligging