Mdina

De oude hoofdstad van Malta, Mdina, bestond al in 700 v. Chr. en is vandaag de dag één van de indrukwekkendste plaatsen van het eiland.

Vanwege de strategische ligging op de top van een berg, is Mdina de thuisbasis van vele volkeren geweest. De Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Noormannen en Spanjaarden waren zich allen bewust van de goede ligging van de stad en jarenlang was Mdina dan ook de belangrijkste plaats op het eiland. De Johannieters verplaatsten het centrum van de macht echter richting de kust en vanaf dat moment trekt het leven weg uit Mdina. Nu staat de stad bekend als de ‘de stille stad’ en wonen hier slechts circa 400 mensen.

Bezienswaardigheden

Wanneer u Mdina bezoekt neem u dan ruim de tijd, want eigenlijk is de stad in zijn geheel een bezienswaardigheid. Overal ziet u mooie gebouwen en al slenterend door de smalle straatjes zult u de ene ontdekking na de andere doen. U ziet middeleeuwse architectuur, maar ook veel barok, omdat Mdina in deze stijl is heropgebouwd na een aardbeving in 1693. Eén van de hoogtepunten is de St. Paul’s Cathedral. Tijdens de aardbeving werd de oorspronkelijke kathedraal hevig beschadigd en het huidige gebouw dateert uit 1703 en werd ontworpen door een beroemde Maltese architect, Lorenzo Gafà. Het resultaat is een prachtige kathedraal in barok stijl. In het interieur vindt u nog enkele elementen van de oorspronkelijke kerk, waaronder het schilderij van de bekering van Paulus. Een ander hoogtepunt in Mdina is het Palazzo Falson, dat ook bekend staat als The Norman House. Dit is één van de oudste gebouwen van Mdina, waarvan de eerste delen uit de 13de eeuw stammen en latere uit de 15de eeuw. Tegenwoordig huisvest het paleis een museum, waar u meer te weten komt over de geschiedenis van het huis, Mdina en Malta in het algemeen. Naast het Palazzo Falson zijn in Mdina nog enkele andere paleizen te vinden, waaronder het Palazzo Santa Sophia, het Palazzo Vilhena en Xara Palace, waar nu een luxe hotel in gevestigd is. Mdina heeft nog veel meer moois te bieden en een goede manier om alles te ontdekken is door de Discover Mdina audiotour te doen. De tour brengt u langs 18 hoogtepunten van de stad. Ook leuk om bij te wonen zijn de multimediashows in de plaats, zoals The Mdina Experience, Medieval Times, The Knights of Malta en Tales of the Silent City, dat plaatsvindt op het dak van het Palazzo Gatto Murina. Alle shows geven u op een creatieve manier inzicht in het verleden van Mdina.

Rabat

Nabij Mdina ligt het stadje Rabat, dat vroeger een eenheid met Mdina vormde, totdat de Arabieren Mdina versterkten en de twee plaatsen van elkaar gescheiden werden. Rabat is een leuke stad met enkele interessante bezienswaardigheden, waarvan u St. Paul’s en St. Agatha’s Catacombs niet mag missen. Dit zijn Romeinse grafcomplexen, waarvan met name de St. Paul’s Catacombs zeer indrukwekkend zijn. Hier werden meer dan 1000 mensen begraven door de Romeinen. Een andere bezienswaardigheid in Rabat die zeer de moeite waard is, is het Domus Romana, waar zich prachtige mozaïeken bevinden.

Foto’s van Mdina

Ligging