Eten en drinken in Malta

De Maltese keuken kent Spaanse, Italiaanse en Arabische invloeden en vis ontbreekt zelden op de menukaart van restaurants.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De traditionele Maltese keuken kent eenvoudige gerechten, die meegaan met het seizoen. Net als in vele andere landen rond en in de Middellandse Zee begint een maaltijd op Malta vaak met tapas, die op het eiland mizet malti genoemd worden. Voorbeelden zijn brood met linzenpuree of bigilla (paté van tuinbonen) en hobz biz-zejt, wat u kent onder de Italiaanse naam bruschetta. Visgerechten ontbreken meestal niet op Maltese menukaarten. Zeer populair is de goudmakreel, maar ook zeebaars, tandbrasem en rode mul staan regelmatig op het menu. Bent u meer vleesliefhebber bestelt u dan bijvoorbeeld fenek stuffat, een stoofschotel met konijn, of bragioli, varkensvlees met een rundvlees-olijven vulling. De Italiaanse invloed op de Maltese keuken ziet u aan de grote hoeveelheid pastagerechten. Favoriet zijn timpana, gevulde pasta gebakken in bladerdeeg en imqarrun, gebakken macaroni. Liefhebbers van een nagerecht zitten op Malta niet slecht. Probeert u eens helwa at-tork, een mierzoet mengsel van amandelen en honing of imqaret, met dadels gevuld bladerdeeg. Op Malta eet men veel zoete koekjes en gebak, dus bij de koffie hoeft u zeker niet verlegen te zitten om wat zoetigheid.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel de Maltezers zelf slechts een bescheiden ontbijt nemen en later op de ochtend nog een bladerdeeg snack nuttigen, kunt u in de meeste hotels kiezen uit een Brits of intercontinentaal ontbijt, dat in veel gevallen erg uitgebreid is. De lunch wordt tussen 13.00 en 15.00 gebruikt en ’s avonds gaan de Maltezers, net als in andere mediterrane landen, pas laat aan tafel, zelden voor 20.00 uur. In de toeristische badplaatsen kunt u meestal al eerder in restaurants terecht.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grote plaatsen zijn goede supermarkten te vinden met een uitgebreid assortiment. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Supermarkten zijn in toeristische plaatsen in het hoogseizoen vaak de gehele dag geopend, maar middagsluiting kan voorkomen. Tussen 13.00 en 16.00 zijn de deuren dan gesloten. Op zondag is het marktdag in Valletta en in het visserdorp Marsaxlokk. In Marsaxlokk kunt u verse vis kopen en op de markt in Valletta kunt u onder andere terecht voor verse groenten en fruit.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het restaurantaanbod op Malta is uitgebreid en gevarieerd. De meeste internationale keukens zijn vertegenwoordigd en goede traditionele restaurants zijn inmiddels ook aanwezig. Langs de kust vindt u leuke vistavernes en u hoeft nooit lang te zoeken naar pizzeria of snackbar. Het loont altijd de moeite bij uw accommodatie te vragen wat de beste restaurants in de omgeving zijn.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kraanwater is op Malta veilig te drinken, maar niet iedereen zal het lekker vinden. Vindt u het kraanwater vies, dan kunt u in de supermarkt mineraalwater kopen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Malta: